Csíksomlyón jártunk

A búcsú szó jelentése: büntetéstől való szabadulás, a bűnök elengedése.
A Csíksomlyói búcsú története 1444-ig nyúlik vissza. IV. Jenő pápa körlevélben kérte a híveket, hogy nyújtsanak segítséget a ferences rendnek a templomépítésben. Az elvégzett munkaért cserébe pedig búcsút engedélyezett. Akkor a búcsú július 2-án, a templom búcsús napján, Sarlós Boldogasszony napján volt. Tehát Csíksomlyó a középkor óta jelentős Mária-kegyhelynek számít. Nemzeti kegyhellyé Csíksomlyó csak a trianoni trauma után vált. Elég ellentmondásos módon a magyar nemzeti búcsújáróhely Románia közepén alakult ki… E tekintetben a búcsú egyik leglényegesebb vonatkozása a Regnum Marianum eszmeisége, amely a Szűzanyának felajánlott Szent Korona gondolatán alapul. Csíksomlyó alapvetően a Segítő Máriával való találkozás helye, a búcsú pedig ennek alkalma. /Forrás: csiksomlyoibucsu.hu/

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Keszthelyi Alapszervezete is részt vett a zarándoklaton, melyen jól láthatóan rengeteg magyar testvérünk tette tiszteletét. Nagyszerű érzés mindnyájunk számára azt látni, hogy a magyarságot a hit és a hazaszeretet mennyire képes megmozgatni. Minden hazafias érzelmű magyar ember lelkében olykor felgyúlik a fény, mikor megtapasztalhatja azon csodálatos élményt, hogy százezernél több honfitársával együtt énekelheti Csíksomlyón a Székely himnuszt. Olvasóinknak jó szívvel ajánljuk, hogy ha megtehetik, mindenképp vegyenek részt életükben legalább egyszer az eseményen.

/Szerk.: Vass Bálint/