Dúró Dóra visszahívásának margójára...

Először is, nézzük a történteket, és azok előzményeit: Dúró Dóra Toroczkai László elnökhelyettes-jelöltje volt a Jobbik május 12-i tisztújításán. A kongresszuson Sneider Tamást választották elnökké, ezt követően Toroczkai bejelentette: "Mi Magunk" néven platformot alapít a Jobbikon belül. A párt elnöksége szerint azonban ez az alapszabályba ütközik, így fegyelmi eljárást kezdeményeztek az alulmaradt elnökjelölttel szemben. A platformhoz a Jobbik egyetlen országgyűlési képviselője csatlakozott: Dúró Dóra. Mirkóczki elmondása szerint "bizalmi válság alakult ki" a képviselő asszonnyal szemben, ezért döntöttek a frakcióból történő kizárás mellett. Hozzátette: Dúró Dóra mandátumának sorsáról a párt elnöksége jogosult dönteni. A Jobbik alapszabálya szerint ha az elnökség kétharmada úgy dönt, felszólíthatják mandátumának visszaadására. A párt parlamenti képviselői a Szent Korona előtt tett esküjükben vállalták, hogy ennek alávetik magukat. Dúró Dóra kedd esti Facebook bejegyzésében bejelentette: "nem fél" kilépni a politika világából, és kész lemondani mandátumáról. Kedd esti sajtótájákoztatóján Mirkóczki ádám elmondta: a frakció titkos szavazással, 20 igennel, 4 nemmel, valamint 1-1 tartózkodással és érvénytelen szavazattal döntött így."Nem a véleménykülönbség, hanem a kongresszus után történtek miatt döntöttünk így" - szögezte le a szóvivő. Azzal ugyanis, hogy Dúró Dóra csatlakozott a Toroczkai László által alapított "platformhoz", legitimálta a bomlasztást - tette hozzá. A Jobbik szóvivője közölte, hogy Toroczkai László tevékenysége számos etikai vétséget vet fel. Kérdésre válaszolva Mirkóczki Ádám azt mondta, a bizalmi válság 2016-ban kezdődött, amikor Dúró Dóra férjét, Novák Előd akkori országgyűlési képviselőt kizárták a Jobbik parlamenti frakciójából. A mostani lépést Gyöngyösi Márton frakcióvezető kezdeményezte - jelezte. Mirkóczki arra is utalt, hogy az ügyben szerdán tart ülést a Jobbik országos elnöksége. Dúró Dóra az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, a frakció később dönt arról, ki tölti majd be ezt a pozíciót. Közölte azt is, nem gondolja, hogy a jövőben újabb képviselőket zárnának ki a frakcióból - áll az Alfahír május 29-én írt cikkében. Egy nappal később megtörtént, amire számítani lehetett: a Jobbik Országos Elnöksége visszahívta országgyűlési képviselői tisztségéből Dúró Dórát.

A történtek tükrében egyvalamit nagyon nem szabad elfelejtenünk: gondolkodni. Merthogy aki pillanatnyi érzelmi állapotára alapozva politikai kivégzésről, koncepciós eljárásról beszél, súlyosan téved. Ugyanis Toroczkai hibát követett el, Dúró pedig követte ebben. Nézzük a tényeket: maga az erőszakoskodás Toroczkai részéről a platform létrehozásával, hogy márpedig akkor is zászlót bontanak, ha a Jobbik teljesen elutasítja, abszolút szembemegy a közösség érdekeivel! A platform növelné a megosztottságot a pártban, nem véletlenül mondja azt - helyesen - az elnökség, hogy ilyen jellegű szerveződésnek nincs létjogosultsága. Dúró Dóra sajnos legitimálta a bomlasztást azzal, hogy csatlakozott a Toroczkai-féle platformhoz. Rengetegen szeretnénk a közösség összetartásáért dolgozni, így senki se lepődjön meg, ha a Jobbik szétszakítására irányuló kísérletet elítéljük! Továbbá, szeretnénk a magyarság egészét képviselni, és cselekedni az összefogásukért, mert szörnyen elkeserítő, hogy ilyen szinten megosztottá vált a magyar nép! Toroczkai László és Novák Előd kifejezetten szeretik alkalmazni az "opportunista" jelzőt - szitokszóként - azokra, akik nem csak egy szűk réteg felé nyitottak a magyar társadalomban, hanem annak egészét szeretnék képviselni. Márpedig mi a teljes magyarságért szeretnénk dolgozni. Mi, jobbikosok a nép pártján állunk.

/Szerk.: Vass Bálint/