Történelmi jelképünk, a kettős kereszt

Az apostoli kettős kereszt 3 héten keresztül állt a város egyik legforgalmasabb csomópontjánál. A fém feszület egészen a karácsonyi ünnepkör végéig, azaz vízkeresztig volt látható a Rákóczi téren.

Na de, mi is a tradíció lényege?

Kalocsa József, a keszthelyi alapszervezet elnöke a következőket fogalmazta meg: „Ismét elmúlott egy év, s itt vagyunk a tradicionális kettős keresztnél, amelyik jelképezi magyar ősiségünket, kereszténységünket, magyarságunkat. Ilyenkor, advent idején mindig számot adunk tetteinkkel, lelkiismeretünkkel, mint ahogy a jó gazda is visszatekint ilyenkor egy évre, mi ugyanúgy ezt megtettük.”

A kettős kereszt felavatásán részt vett Mód Miklós plébános is. Az egyházi elöljáró hangsúlyozta, hogy a 21. század fogyasztói társadalmában egyre kevesebb figyelmet szentelnek az emberek egymásra, és a karácsony valódi üzenetére. Ünnepi beszéde után az Úr áldását kérte az apostoli keresztre és minden emberre.

Dr. Weller-Jakus Tamás, a Jobbik 2. választókerületének országgyűlési képviselőjelöltje beszédében elmondta: „A szeretet mértéke az nem az ajándék értékétől függ, hanem attól, hogy nem csak karácsonykor, hanem minden nap azokra az emberekre, akik közvetlenül mellettünk vannak, illetve minden nap kapcsolatba lépünk velük,  hogyan figyelünk oda rájuk. A szeretet belülről kell, hogy jöjjön, nem pedig a külsőségekben mutatkozik meg, nem az ajándékokban.”

Reméljük, hogy e nagyszerű gondolatok a 2018-as év folyamán, és a későbbiekben is hatással lesznek mindnyájunkra.

Figyeljünk oda szeretteinkre minden nap, és ne hagyjuk kulturális örökségünket kárba veszni!

Vass Bálint
szerkesztő