Keszthelyi tüntetéssorozat a rabszolgatörvény ellen

Mint ismert, 2018. december 12-én érvénytelenül, szabálytalan módon vitte keresztül az Országgyűlésben a kormánypárti többség a magyar munkavállalók érdekeit sértő rabszolgatörvényt. Ezen ténykedés azért is elkeserítő, mert a 3. Orbán-kormány szerint 2018 a "Családok éve" volt, mellyel családbarát politikát harangoztak be. Azon a gyalázatos szerdai napon ez a Kormány bizonyságot tett arról, hogy mindez csak egy újabb "tipikus fideszes" propagandahazugság volt. Ugyanis felvetődik a kérdés, hogy egy gyermek számára mégis milyen érzés lehet, ha nem láthatja otthon a folyamatosan túlórázó szüleit?
Gyakran találkozhatunk azzal a magyarázattal, hogy a munkavállalónak joga van eldönteni, hogy akar-e túlórázni, vagy sem; jól hangzik, nemde? A valóságot ezzel szemben a következő, munkáltató és munkavállaló közti - nem is túlságosan fiktív - párbeszéd szemlélteti:

- Józsi, be tudsz jönni szombaton túlórázni?

- Nem hiszem.

- Akkor kérdezem másképp... Akarsz jönni hétfőn dolgozni?

Továbbá nem hagyhatjuk azt sem figyelmen kívül, hogy ugyanakkor a közigazgatási bíróságok felállításáról szóló törvényt is megszavazták, mellyel gyakorlatilag sikerült 2020-ra a jogállamiság egyik alappillérének sírját megásni.

Mindezek hatására azon a szerdán a Főváros megmozdult, és több demonstráció vette kezdetét, melyeken ellenzéki pártok, civil szervezetek és szakszervezetek is képviseltették magukat. Valami elkezdődött...és az ország egészét felrázta.

Keszthely sem maradt ki: első alkalommal december 20-án tiltakoztak félpályás útlezárás formájában a helyi civilek és ellenzéki erők. Az akciót a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület szervezte. Fontos megjegyezni, hogy az eseményen több, egymástól eltérő világnézetű ember vett részt; mindenképp dicséretes, hogy képesek voltak az ideológiai ellentéteket félretenni, és a magyar nép érdekében együttműködni! A KÉVE elnöke, Dr. Weller-Jakus Tamás a következőt nyilatkozta a helyi televíziónak: „A legfontosabb törvény a közigazgatási bíróságok felállítása. Ugyanis nem tudják az emberek, hogyha ez a bíróság feláll, onnantól kezdve az építési engedélyen át a pénzbírságokig minden a közigazgatási bíróságokon fog összpontosulni, tehát minden embert érint. Egy olyan bíróságtól pedig ne várjunk független ítélkezést, ahol a bírókat a miniszter nevezi ki, vagy választja ki. Ez nem független. Montesquieu óta tudjuk, hogy mi a jogállamiság, az pedig nem az, mikor a végrehajtó hatalom beavatkozik az igazságszolgáltatás rendszerébe.”

Herold János önkormányzati képviselő véleménye szerint sem a munkavállalók érdekeit védi a túlóratörvény, mert a dolgozók továbbra is kiszolgáltatottak lesznek a multiknak; ráadásul a több pénz megkereséséhez adott túlóra lehetőséghez a munkavállalónak már ereje és ideje sincs.
"A multik fizessék meg a dolgozókat, és vonja vissza ezt a törvényt Orbán Viktor, vonja vissza. Mi mindent el fogunk követni annak érdekében, hogy a dolgozók továbbra is létbiztonságban legyenek Magyarországon és a környezetünkben."- emelte ki sajtótájékoztatójában a képviselő.

A keszthelyi tüntetéssorozat a két ünnep közt folytatódott: fáklyás felvonulás indult a Vásár térről, melyen tiszteletét tette a Vasas Szakszervezeti Szövetség, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Kisvárosunkért Érdekvédelmi Egyesület, valamint az ellenzéki erők közül a Jobbik Keszthelyi Alapszervezete, a Jobbik Keszthelyi Ifjúsági Tagozata, és a Momentum, MSZP, DK keszthelyi szervezete is. Kovács Viktória, a DK keszthelyi képviselője kiemelte, példátlan összefogás született az ellenzék között, melynek tagjai az elmúlt időszakban országszerte közösen szerveztek tiltakozásokat.
„Azért, hogy tiltakozzunk az elfogadott rabszolgatörvény ellen, és az ellen, hogy külön bíróságokat hoznak létre. Ez a törvénycsomag alapvetően kifejezetten az emberek ellen irányul. A jogaikat csorbítja, túlmunkára kényszeríti őket, tehát ezt nem akarjuk. Ehhez a kezdeményezéshez két szakszervezet, egy érdekvédelmi egyesület, és négy párt is csatlakozott. Ez összehozta gyakorlatilag a pártokat és az embereket a közös ügy érdekében.” - emelte ki a párt képviselője.
A tüntetés PDSZ-es felszólalója, Rónaky Attila is hangsúlyozta, hogy ennyi ember nem gyakran gyűlik össze a városban, a rendezvényen sok gyermekes család is megjelent, és érkeztek Zalaegerszegről is. Dr. Kocsi Tibor, a Vasas Szakszervezeti Szövetség megyei képviseletvezetője elmondta, hogy a decemberben elfogadott túlóra törvény hátrányosan érinti a munkavállalókat. Beszédet mondott továbbá Dr. Weller-Jakus Tamás és Molnár Tibor is. A megjelentek a rabszolgatörvény mellett a közigazgatási bíróságokról szóló törvényt és a kormányzás önkényes módját, az egyeztetéseket mellőző kormányzást kárhoztatták.

Folytatás következik 2019. január 19-én!

"Nem érdekel, ki áll mellettem. Az a fontos, hogy a nép mögöttem álljon, mert az ő érdekeit képviselem!" - Jakab Péter

Vass Bálint

A Mérce és a Keszthelyi TV nyomán