Megoldást kínál a devizahiteleseknek a Jobbik

A lakossági fórumon, melynek témája a devizahitelesek problémájának enyhítése volt, a Jobbik országgyűlési képviselőjelöltje, Weller-Jakus Tamás elmondta, a devizahitelük miatt több ezer kilátástalan helyzetben élő család van ma hazánkban.

"Zala 2-es választókerületben, illetve itt Keszthelyen a Balaton fővárosában is egy olyan probléma a devizahitelezésnek immárom több éve elhúzódó és megoldatlan ügye, amely nagyon sok családot érint. Országosan 1,5 millió deviza alapú hitelszerződés köttetett meg az elmúlt időszak során, és azt lehet mondani,hogy szinte nincs olyan család ma Magyarországon, ahol ne lenne érintve a devizahitel problémájával kapcsolatosan. Ebből a másfél millió devizaalapú kölcsön szerződésből durván a fele az aminek jelen pillanatban sem tudják megoldania problémáját, mert a törlesztő részletek úgy megemelkedtek."

A Jobbik alelnöke, Z.Kárpát Dániel a témával kapcsolatban a következőket mondta:

„A Jobbik programja 2009 óta következetes a devizahitelesek helyzetének megoldását illetően. Mi a felvétel napjának árfolyamán váltanánk vissza az összes ilyen ún.hitelt,tehát aznapi árfolyamon forintosítanánk, és egy új elszámolási törvénnyel gyakorlatilag visszaadnánk az emberek indokolatlanul elvett pénzét."

A Jobbik szakpolitikusa hangsúlyozta továbbá, hogy aki 160 forinton vette fel hitelét annak is 256 Ft-os piaci árfolyamon váltották át, ami nem jelentett semmilyen megoldást a családokban.

„Az árfolyamgát, sem a Nemzeti Eszközkezelő vagy nem tudott segíteni vagy csak egy nagyon korlátozott körben mégpedig oly módon, hogy az érintett kereskedelmi bank hozzájárulása szükséges a segítségéhez, tehát semmiféle a kilakoltatásokat lassító megoldás nem született.”

Z.Kárpát Dániel azt is elmondta, hogy a Jobbik teljes körű kilakoltatási moratóriumot hirdetne a probléma megoldásáig. Továbbá a Jobbik véleménye szerint megoldást jelentene a végrehajtási moratórium is, így a végrehajtók nem tudnák indokolatlanul duzzasztani a hiteleket, tartozásokat.

 /Forrás: Keszthelyi TV/