Melyik mond igazat?

MELYIK MOND IGAZAT? - A miniszterelnök szerint 500 milliárd forintot fordított a kormány az elmúlt öt évben a kórházak fejlesztésére, ugyanakkor Balog Zoltán két hete Hódmezővásárhelyen 322 milliárd forintot mondott. A különbség 178 milliárd forint. A különbözet vándorolt volna illetéktelen zsebekbe?

A Jobbik elfogadta a kihívást. Szemben az egészségügyben tapasztalt kormányzati látszat intézkedésekkel, a nemzeti párt örömmel vette a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) felhívását, és a képviselőik önkéntes, tevékeny munkára jelentkeznek a FESZ-nél. Vajon a példa ragadós lesz?

Krónikus és ápolási betegágyak kiszervezése.

A krónikus ágyak kiszervezése hibás döntés, szakorvosi felügyeletre van szükségük. Ha ez megtörténik, az aktív osztályok tönkremennek, mert az általuk létrejött hiányt nem tudják pótolni. (Tapolca és Zirc pl. halálra van ítélve.) Ezek többé már nem lesznek kórházak, ugyanazt csinálják majd, mint a szocialisták, kórházrombolást. Változásra szükség van, de ez nem megoldás. Az alulfinanszírozásból erednek a problémák. Egyeztettek az érintett eü szereplőkkel?

Fontos a szakmai konzultáció, mert bár világosak melyek a legégetőbb problémák az egészségügyben, mégis a dolgozók, a szakmai szervezetek, tudományos műhelyek tudják a leghatásosabb ellenszerét is a problémáknak, így ezeket egy magára valamit is adó pártnak meg kell hallgatnia és meg is kell értenie. Az elmúlt időszakban a kormány oldaláról ez hiányzott, mintha se látni sem hallani sem érteni nem akarnák a problémákat az egészségügyben.

A Jobbik elnöke azt mondta, hogy az egészségügyben kevés figyelmet kapott a háziorvosok hiánya, pedig "reális a veszély, hogy összeomlik egészségügy első szintje, és ez a terület egészére súlyos következményekkel jár". A Jobbik szerint nyilvános, könnyen elérhető adatbázist kell kialakítani a kórházi fertőzésekről a betegbiztonság növelése érdekében.

Jobbik által kezdeményezett, az egészségüggyel kapcsolatos "valódi nemzeti konzultáció" előtt az országos szakmai szervezetekkel és betegszervezetekkel is konzultálnak.

Nagyon fontos lenne az is, hogy megismerhetők legyenek a kórházi osztályok teljesítményei, miként az már a nyugati országokban megvalósult. A Jobbik szerint új jogi szabályozásra van szükség a műhibaperekkel kapcsolatban is, hiszen a számuk folyamatosan nő. "Ezen kívül mindenképpen szükséges a betegek biztonsága érdekében a kórházi bűncselekmények visszaszorítása"

Az elöregedő háziorvosi létszám egyre csökken, pótlásuk nem megoldott. Ezt az önkormányzatok sem tudják magukra vállalni, bár Keszthely vonatkozásában a jobbik már tett egy építő jellegű javaslatot ami a "multik" építmény adójának megemelésével, a házi orvosok adó terhein akár csökkenthettünk is  volna. Természetesen süket fülekre talált.
Meg kell említeni a rendelő intézetet (sztk). Az épület állapota kívül belül, igazi hetvenes évek hangulatát kelti. De nem a nosztalgia miatt hanem mert az akkoriban új lépcsők, nyílászárók, berendezések, mellékhelyiségek, rendelők szinte még mindig őrzik az akkori kor szellemét.

A városi kórház pedig magáért beszél. Szomorúan látjuk, hogy az épületek egyre romosabbak, komoly felújításra remény sincs. Utoljára a kilencvenes években történt némi javítgatás.  Az elvándorlások miatt, mint az jellemző szinte minden kórházra, itt is munkaerő gondok vannak, mégis megengedhető az a luxus, hogy dolgozókat bocsássanak el.
Tetézi ezt még,  hogy az iszonyú pénzhiány miatt már nem kapnak munkaruhát a dolgozók. Aki saját pénzen megveszi a szükséges ruhaneműket, azt nem fizetik ki.

Csökkentették az ápoló és beteg hordó személyzet fizetését, egyfajta (munka idő- ügyeleti idő ) átszervezéssel. Egy beteg ápoló nettó fizetése 92.000 ft volt, most 72.000! A krónikus osztály sajnos, ahogy a nevében is benne van, KRÓNIKUS.

Ugyan tavaly átadásra került egy CT berendezés, viszont a nem kevés közpénzből történt napkollektoros beruházás nem működik. Mondják, szét fújta a szél...

A "felújított " mentő állomás is hagy némi kívánnivalót maga után. Maguk a dolgozók mondják el, hogy amolyan tessék-lássék felújítás volt. Például a kapu ugyanolyan sanyarú állapotban van mint az előtt, bár toldoztak, foltoztak rá egy motort, de folyton attól kell félni, hogy a szél egyszerűen kiszakítja a helyéből.
Az pedig, hogy a száz éves metlaki még bírja, az nem a felújítás eredménye, mint ahogy az sem, hogy a dolgozók kuncsorogták össze a villany kapcsolókat, végeztek kisebb nagyobb munkálatokat maguk.

A jobbik által meghirdetett nemzeti konzultáció keretében az országban egyedülállóan a következőt kezdeményezem. Sajtóban, hirdetményekben tájékoztatom Keszthely város lakosságát, hogy a mai nappal elindul a "képviselő házhoz megy" című kampány. Bárki a megadott telefonszámon felhívhat és személyes látogatást teszek nála.
 
Herold János
2sz. választókerületi elnök
önkormányzati képviselő